Brak produktów
Nowy produkt
77,69 zł
Produkt dostępny
Siara (łac. colostrum) to pierwsze "mleko", które każdy nowonarodzony ssak, także człowiek, w pierwszych dniach po porodzie otrzymuje z gruczołów mlecznych swojej matki. Siara jest wydzielana jedynie w pierwszych 48-72 godzin po urodzeniu.
Siara posiada odmienne właściwości odżywcze i immunologiczne od mleka. Zawiera wiele aktywnych biologicznie związków, które nie są obecne w mleku właściwym matki. Do związków tych należą m.in. białka, których większość jest mało odżywcza, ale odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu przewodu pokarmowego. Oprócz tego siara jest ogromnym źródłem witaminy A, chlorków i sodu. W odróżnieniu od mleka właściwego zawiera niewiele węglowodanów, tłuszczu i potasu.
Suplement jest odpowiedni dla osób:
- ze schorzeniami układu pokarmowego - badania kliniczne wykazały, że siara ma korzystny wpływ na chroniczne biegunki u osób z niedoborami odporności. Siara pozyskiwana od bydła neutralizuje działanie patogenu Crystosporidium parvum - pasożyta wewnątrzkomórkowego, który powoduje choroby układu pokarmowego. Inne badania, przeprowadzone pod kierunkiem S. Purup, udowodniły stymulujący wpływ mleka bydlęcego na namnażanie ludzkich komórek jelita. Największy wpływ na komórki jelitowe miała siara, zebrana w pierwszej dobie po porodzie.
- z osłabionym systemem immunologicznym i cierpiących na choroby infekcyjne - siara powinna być stosowana profilaktycznie lub wspomagająco u osób cierpiących na choroby infekcyjne. Zawiera mnóstwo immunoglobin, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Wykazano pozytywny wpływ siary w przebiegu zakażenia rotawirusami, Cryptosporidia, H. pylori, Shigella.
- cierpiących na stwardnienie rozsiane - wstępne badania sugerują korzystne działanie siary bydlęcej u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym.
- będących po chemioterapii i naświetlaniach - pozytywne działanie siary jako środka towarzyszącego stwierdzono przy chemioterapii oraz naświetlaniach. Siara zawiera całkowity łańcuch aminokwasów i dostarcza organizmowi składników niezbędnych do wytworzenia własnych materiałów obronnych.
- uprawiających sport - suplementacja siary wpływa na stabilizację tkanki mięśniowej, chrzęstnej, kostnej i ścięgien, wpływa na podwyższenie sprawności oraz rozbudowę masy mięśniowej przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. U osób suplementujących siarę i uprawiających sport 3 razy w tygodniu przez pół roku wykazano średni wzrost masy ciała o 1,4 kg i srednią redukcję tkanki tłuszczowej o 0,72 kg. Suplementacja siarą bydlęcą zwiększa masę mięśniową bez przyrostu tkanki tłuszczowej, w odróżeniu od suplementacji białkiem serwatkowym, które powoduje wzrost masy ciała przy jednoczesnym wzroście tkanki tłuszczowej. Suplementacja siarą nie wpływa na wydzielanie testosteronu, kortyzolu i hormonu wzrostu.
- przyspiesza gojenie ran i regenerację skóry - badania wykazały, że w w siarze bydlęcej znajdują się czynniki, które są odpowiedzialne za przyspieszenie gojenia ran.
Sposób użycia:
Jedna kapsułka 1-2 razy dziennie, pomiędzy posiłkami.
Składniki aktywne | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Colostrum | 400 mg | 800 mg |
- w tym: immunoglobuliny | 120 mg | 240 mg |
SKŁADNIKI: colostrum (siara) (mleko); substancja wypełniająca: celuloza; substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; lecytyna słonecznikowa; triglicerydy średniołańcuchowe; otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza.
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w zamkniętym opakowaniu, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.