zamknij

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Bio Super Cocoa 200g Kakao Zobacz większe

DIET FOOD Super Cocoa 200g

Nowy produkt

18,62 zł

Sproszkowane surowe bio ziarna kakaowca. Bogate w magnez, błonnik roślinny, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas. Zawierają również witaminy B1,B2,B3, kwas pantotenowy oraz duże ilości ochronnych związków przeciwutleniających. Kakao oprawia nastrój stymulując produkcję dopaminy.

Więcej szczegółów

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Kakao to małe, brązowe ziarna przypominające ziarenka kawy, dodawane dziś najczęściej do czekolady. Warto jednak pamiętać, że wiele rodzajów czekolad rozcieńcza się cukrami i wypełniaczami, natomiast najlepsze gatunki czekolady to te, które posiadają wysoką zawartość kakao - nie tylko ze względu na uzyskaną dzięki niemu konsystencję, bogaty, wyrafinowany smak ale także ze względu na jego cudowne właściwości zdrowotne. Spożywanie czekolady w jej surowej formie dostarcza najwięcej korzyści. Dzisiaj większość czekolad ulega przetworzeniu w trakcie którego traci swoje naturalne składniki odżywcze. W swojej naturalnej, nieprzetworzonej formie czekolada może pomóc w odchudzaniu, zwiększyć energię, zdrowie serca i przynieść wiele innych zdrowotnych korzyści.
 
Kakao jest pełne witamin i antyoksydantów, które czynią z niego naturalną multi-witaminę. Surowe kakao jest bogate w niezbędne minerały, witaminy oraz naturalne, podnoszące nastrój składniki odżywcze, takie jak: teobromina i fenyloetyloamina. Ta ostatnia jest środkiem przeciwdepresyjnym, działa podobnie jak dopamina i adrenalina. Fenyloetyloamina wydzielana jest u ludzi zakochanych, nic więc dziwnego, że większość osób przepada za czekoladą. Kakao zwiększa także ilość serotoniny, słynnego "hormonu szczęścia", tym samym poprawiając samopoczucie.
 
Kakao było uprawiane przez Inków już 3000 lat temu. Nazywano je "pokarmem bogów".
 
- pomaga w odchudzaniu
- ma działanie przeciwnowotworowe
- wspiera zdrowie serca
- pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę
- obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia system odpornościowy
- wspiera zdrowie mózgu
 
- Kakao jest bogate w witaminę A, B1, B2, B3, C, E i kwas pantotenowy. Zawiera także polifenole - organiczne związki chemiczne, które mają działanie przeciwnowotworowe i ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Oprócz tego ziarna kakaowca są wypełnione niezbędnymi minerałami, takim jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, cynk.
- Kakao posiada więcej antyoksydantów niż czarna i zielona herbata lub czerwone wino, co oznacza, że jego moc przeciwutleniająca jest porównywalna do witaminy C.
- Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych
- Naturalnie tłumi apetyt, może więc pomóc w utracie wagi
- Ziarna kakaowca zawierają żelazo, kwasy omega-6, teobrominę - substancje, które odgrywają istotne role w utrzymaniu zdrowego serca i funkcji mózgu
- Zawarte w kakao polifenole chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem i zapaleniem
- Antyoksydanty, łącznie z polifenolami, katechinami i epikatechinami, pomagają zwalczać wolne rodniki, które powodują wiele chorób przewlekłych
- Wykazano, że kakao obniża ciśnienie krwi, zarówno skurczowe jak i rozkurczowe. Obniża także poziom całkowitego cholesterolu i złego cholesterolu LDL jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu
HDL
- Flawonole obecne w kakao utrzymują w zdrowiu układ krążenia, uodparniają organizm na stres oksydacyjny, który może powodować zapalenie i miażdżycę tętnic.
 
Produkt jest w 100% naturalny oraz organiczny co oznacza, że nie znajdziesz tu żadnych dodatków w postaci barwników, wypełniaczy, regulatorów, konserwantów i innych niezdrowych substancji.
 
Składniki: 100% organiczne surowe ziarna kakaowca w proszku
 
Alergeny: produkt może zawierać soję, pszenicę oraz gluten
 
Sposób przygotowania: Wymieszaj 1-2 łyżeczki z ulubionym mlekiem lub jogurtem, dodaj do płatków, deserów i wypieków. Jedz 2-3 łyżeczki dziennie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
 
Opakowanie 200g

Kraj pochodzenia surowca: Peru

 

Przepis na kakao Azteków:
Przepis oparty jest na oryginalnym, kakaowym napoju Azteków, do którego mielono ziarna kakaowca na proszek i gotowano je z wodą i przyprawami. Niektórzy piją go obsesyjnie w ciągu dnia, a jeśli coś ma sprawić, że przekonasz się do gorzkiej czekolady, będzie to właśnie ten napój.

 
Potrzebujesz:
- ok. 50 g sproszkowanych ziaren kakao
- 700 ml wody
- 1 łyżeczkę świeżej lub mielonej papryczki chili
- laskę cynamonu, zgniecioną
- szczyptę soli
- laskę wanilii
 
Wodę, chili i laskę cynamonu wrzuć do średniej wielkości garnka, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Odcedź, zostawiając wodę. Do odcedzonej wody wrzuć kakao, laskę cynamonu i szczyptę soli. Mieszając doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut. Wydrąż miąższ i nasiona z laski wanilii i kilka minut przed końcem gotowania dodaj do mikstury. Podawaj na ciepło lub na zimno.


 

 

Przybliżone wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 1350 kJ/324 kcal
tłuszcz 11 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,8 g
węglowodany 13,4 g
- w tym cukry 1 g
błonnik 31,7 g
białko 27,2 g
sól 0,08 g
wapń 175 mg
żelazo 28 mg
magnez 470 mg
fosfor 715 mg
witamina B1 0,1 mg
witamina B2 0,2 mg
witamina B3 2,2 mg
witamina K 2,5 mcg

 

 

SKŁADNIKI: 100% organiczne surowe ziarna kakaowca w proszku

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

DIET FOOD Super Cocoa 200g

DIET FOOD Super Cocoa 200g

Sproszkowane surowe bio ziarna kakaowca. Bogate w magnez, błonnik roślinny, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas. Zawierają również witaminy B1,B2,B3, kwas pantotenowy oraz duże ilości ochronnych związków przeciwutleniających. Kakao oprawia nastrój stymulując produkcję dopaminy.

5 innych produktów w tej samej kategorii: