zamknij

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Obniżona cena Curcumin Zobacz większe

JARROW Curcumin 500mg 60kap wege

Nowy produkt

73,15 zł

44,14 zł

Koncentrat kłącza kurkumy (Turmeric), standaryzowany na zawartość 95% kurkuminoidów

Więcej szczegółów

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

WYPRZEDAŻ: NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: 12/2018

 

Kurkuma wykazuje szerokie oraz synergiczne działanie na organizm. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również utrzymać zdrowe funkcje neurologiczne, a także prawidłowe działanie stawów. Kurkuma odżywia oraz wspomaga oczyszczanie krwi i limfy, a także wspiera prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu. Dodatek Piperyny poprawia wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym (zwiększa biodostępność).

 

Botanika: Ostryż długi (Curcuma longa L.), nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim. Gatunek byliny z rodziny strelicjowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym.

 

Składniki aktywne: kurkuminoidy (kurkumina, desmetylokurkumina) zawarte w kłączu rośliny.

 

Medycyna tradycyjna: Kurkuma to niezastąpiona przyprawa kuchni indyjskiej, obecnie znana i stosowana na całym świecie. Jej zadaniem jest nie tylko zabarwić potrawy na jasnożółty kolor i nadać im aromatyczny, lekko gorzki smak, ale przede wszystkim ułatwić trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

W tradycyjnej medycynie Indii pastę z kurkumy stosuje się na stany zapalne i infekcje skóry oraz dziąseł. Kurkuma, pita z mlekiem lub wodą poprawia samopoczucie, a także pomaga zwalczać wewnętrzne infekcje, infekcje stawów, przeziębienia, grypę, itp. Szklanka "złotego" mleka wypita wieczorem ułatwia zasypianie.

 

Działanie: Kukumina wykazuje działanie przeciwzapalne, a jej pochodna - desmetylokurkumina, działanie antyoksydacyjne.

Kurkuma wspomaga trawienie m.in. poprzez zwiększenie wydzielania płynów żołądkowych, oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Wpływa też korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i pomaga w fizjologicznym wydzielaniu żółci.

Wyciągi z kłącza kurkumy stosuje się przy leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego: uczucie pełności, wzdęcia i zaparcia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem żółci i niedrożnością dróg żółciowych, przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, zaburzeniach trawiennych wywołanych niedoborem żółci, w stanach atonicznych i skurczowych mięśni gładkich dróg żółciowych oraz w pooperacyjnym zastoju żółci.

 

Kurkuma także pomaga w utrzymaniu zdrowych stawów i wspomaga ich elastyczność.

 

Jest naturalnym antyoksydantem, który pomaga chronić komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. W krajach azjatyckich uważa się, że długotrwałe przyjmowanie kurkumy zmniejsza zachorowalność na nowotwory, szczególnie przewodu pokarmowego.

 

We wrześniu 2015 roku "The Journal of Nutritional Biochemistry" (Magazyn Biochemii Odżywiania) opublikował testy, które potwierdzają, że kurkuminy zawarte w kurkumie zmieniają "niezdrowe" białe komórki tłuszczowe w "zdrowe" brunatne. Chińscy naukowcy z Harbin Medical University, również potwierdzili, że kurkumina blokuje procesy odkładania się "niezdrowego" białego tłuszczu w organizmie.

 

Komórki "zdrowego" brunatnego tłuszczu zawierają duże ilości żelaza i są w stanie zamieniać energię z kalorii w ciepło. Dlatego też pełnią one ważną rolę w procesach metabolizmu, w odróżnieniu od "niezdrowych" białych komórek tłuszczowych, które tylko gromadzą energię i powodują otyłość. Dobry, zdrowy tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego obecność w ciele nie powoduje otyłości. Dlatego kurkumina, która potrafi zamienić "niezdrowy" biały tłuszcz w "zdrowy" brunatny, naturalnie sprawia, że ciało chudnie do swojej normalnej, zbalansowanej wagi.

 

Zastosowanie:

- niestrawność

- wzdęcia

- zaparcia

- choroby związane z wydzielaniem żółci

- bóle stawów

- reumatoidalne zapalenia stawów

- nadwaga

 

Aby wzmocnić działanie kurkumy, należy spożywać ją wraz z tłuszczem. Kurkumę w proszku można zmieszać z mlekiem lub jogurtem. Kurkumę w formie tabletek lub kapsułek można spożywać wraz z migdałami, awokado lub jogurtem.

 

60 kapsułek wegetariańskich

 

Sposób użycia: Jedna kapsułka dziennie.

Składniki aktywne 1 kapsułka

Kurkuma koncentrat (Curcuma longa) (kłącza)

(standaryzowany do 95% kurkuminoidów)

500 mg

(475mg)

SKŁADNIKI: kurkuma koncentrat, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu.

 

 

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.

PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

JARROW Curcumin 500mg 60kap wege

JARROW Curcumin 500mg 60kap wege

Koncentrat kłącza kurkumy (Turmeric), standaryzowany na zawartość 95% kurkuminoidów

30 innych produktów w tej samej kategorii: